RUGĂCIUNI ÎN PRIMA SÂMBĂTĂ A POSTULUI MARE

În cea dintâi sâmbătă a Postului Mare, aşa după cum prscrie tipicul slujbelor religioase, în mănăstirea noastră, rugăciunea de la biserică a început la orele 6.00 cu rânduiala mezonopticii. Apoi a urmat Utrenia, la care s-a cântat polieleul în cinstea sărbătorii Aflării Capului Sf. Ioan Botezătorul, slujba transferată, în acest an, din data de 24 feb./9 mar. pentru această zi, pe motiv că ea căzuse în prima săptămâna a postului. După slujba ceasurilor s-a oficiat Liturghia Sf. Ioan Gură de Aur. Dis-de-dimineaţă credincioşii din satul Frumoasa, precum și din alte localităţi, au început să vină la biserică, aşa încât, către slujba Sfintei Liturghii, biserica devenise neîncăpătoare. Părinţii mănăstirii, cu multă grijă şi răbdare, au primit spovedania credincioşilor, după care i-au unit cu Domnul Iisus Hristos, prin Sf. Împărtăşanie. În timpul slujbei, părintele Duhovnic le-a vorbit celor prezenţi despre rostul și valoarea Sfintei Împărtăşanii, precum şi despre felul cum se cuvine să petrecem zilele Postului Mare ca să placem lui Dumnezeu.

Amintim că tot în această zi de sîmbătă s-a făcut pomenire Sf. Mmc. Teodor Tiron. În după-amiaza zilei de ieri, după Sf. Liturghie a Darurilor mai înainte sfinţite, s-a citit canonul Sf. Mmc. Teodor Tiron împreună cu sfinţirea colivei.

Coliva a fost introdusă în practica Bisericii în amintirea minunii Sf. Teodor Tiron. La 50 de ani după moartea acestui sfânt, împăratul Iulian Apostatul (361-363), dorind să-i batjocorească pe creştini, în prima săptămână a Postului Mare, a dat ordin ca toate proviziile din pieţele alimentare ale Constantinopolului să fie stropite cu sângele jertfit idolilor. Însă, Dumnezeu n-a lăsat pe credincioşii Săi să se spurce. Sf. Teodor, s-a arătat în vis patriarhului Eudoxie (360-370) și i-a poruncit să-i anunţe pe creştini să nu cumpere nimeni nimic din piaţă, ci să mănânce grâu fiert cu miere (coliva). În anul 381, patriarhul Nectarie al Constantinopolului a rânduit ca în prima sâmbătă a Postului Mare să se facă pomenire Sf. Teodor Tiron şi să se scinţească coliva.

img_0019.JPG

img_0020.JPG

img_0031.JPG

img_0050.JPG

http://www.frumoasa.md/wp-content/uploads/2011/03/img_0051.jpg